Digital dannelse, elevinddragelse og gode deltagelsesmuligheder er vigtigt for alle elever. Derfor er On’s Ung til yngre-program udviklet til at kunne favne en bred elevgruppe.
De digitale læringsforløb, som giver eleverne viden om deres valgte tema og forbereder dem på at kunne formidle til de yngre elever, er opdelt i tre forskellige niveauer. På elevsiden vises niveauerne med farver og ikoner. Rød trekant er det letteste niveau, blå stjerne er det mellemste niveau, og pink firkant er det sværeste niveau.
De tre niveauer spænder fra 6. – 8. klasse i almen grundskole samt elever på samme årgange på specialskoler og i specialklasserækker.
Inden du går i gang med Ung til yngre-programmet, er det op til dig at vurdere, hvilket niveau der passer bedst til din klasse eller elevgruppe. I nogle klasser eller teams vil alle elever være på samme niveau, mens det i andre giver bedre mening at differentiere mellem grupperne. For at sikre, at alle elever oplever deltagelse og en følelse af mestring, anbefaler vi, at der ikke er mere end ét fagligt niveau imellem eleverne i samme gruppe. Læs kriterierne for de tre faglige niveauer nedenfor.
De faglige tekster har et lixtal på omkring 25-30 og bliver understøttet af ordforklaringer og billeder. Teksterne er konkretiseret gennem hverdagseksempler.
Opgaverne til fagteksterne er udarbejdet, så eleverne primært arbejder med trin 1-3 på Blooms taksonomi. Hvis der er opgaver på trin 4-6, er de med lærerstøtte.
Opgaverne, som skal klæde eleverne på til at formidle deres digitale tema, er lavet, så eleverne arbejder med trin 1-3 på Blooms taksonomi og med mulighed for at arbejde på trin 4 med lærerstøtte.
På det niveau skal læreren understøtte eleverne i at omsætte det faglige stof til formidlingsaktiviteter.
De faglige tekster har et lixtal på omkring 30-35 og bliver understøttet af ordforklaringer, når ordene er fremmedord eller faglige begreber, som ikke bliver forklaret i teksten.
Opgaverne til fagteksterne er lavet, så eleverne arbejder selvstændigt med trin 1-3 på Blooms taksonomi og med trin 4-6 med lærerstøtte.
Opgaverne, som klæder eleverne på til at formidle til yngre elever, er udarbejdet, så eleverne arbejder selvstændigt på trin 1-3 på Blooms taksonomi og med lærerstøtte på trin 4-5.
På den måde er der på det niveau en forventning om, at eleverne i grupper kan omsætte det faglige stof til formidling og aktiviteter til de yngre elever – med stilladsering fra læreren og materialerne.
De faglige tekster har et lixtal på omkring 35-40 og bliver understøttet af ordforklaringer, når ordene er fremmedord eller faglige begreber, som ikke bliver forklaret i teksten. Der vil være længere tekster og flere faglige begreber end på det mellemste niveau.
Opgaverne til fagteksterne er udarbejdet, så eleverne arbejder med alle trin på Blooms taksonomi.
Opgaverne, som klæder eleverne på til at formidle til yngre elever, er udarbejdet, så eleverne arbejder med alle trin på Blooms taksonomi.
På det niveau er der en forventning om, at eleverne (i grupper) kan reflektere over deres formidling til den yngre målgruppe. På niveauet vil eleverne arbejde med forskellige formidlingsgreb og med ældre-yngre-elevrelationen.
Se, hvordan Ung til yngre-programmet anvender taksonomier (inspireret af Blooms taksonomi, revideret af Lorin Anderson) i de digitale læringsforløb - både i de faglige tekster og opgaver og i den metodiske opkvalificering af eleverne.