Format til specialskoler og -klasserækker
I Digital Frontløber til specialområdet er eleverne selv medskabere af undervisningen - deres medbestemmelse og egne perspektiver på digitalt liv og trivsel er i fokus. Det elevbårne afsæt fremmer aktiv deltagelse og elevernes egen oplevelse af meningsfuldhed.
I Digital Frontløber til specialområdet anser vi de unge som en ressource. Unge ved mere end voksne om den digitale virkelighed, de selv navigerer i, og er derfor bedre positionerede til at formidle digitale temaer set fra et ungeperspektiv. I specialformatet kan eleverne vælge at formidle til andre elever eller til en tryg voksen. Her bidrager den unge til en øget forståelse af det digitale liv hos modtageren. Metoden kan på den måde styrke elevernes egen stemme i forhold til det digitale liv og dermed bidrage til elevens oplevelse af medbestemmelse og ejerskab
Den didaktiske proces, hvor eleven lærer noget og laver et mini-oplæg om det, styrker læringen. Når elever videreformidler viden, bliver deres egen viden mere solid, og de forstår stoffet bedre.
Når den ældre elev videreformidler til andre, opstår der både læring hos eleven med specialpædagogiske behov og hos den person, der modtager formidlingen. På den måde bygger programmet på et aktivt og fællesskabsorienteret læringssyn, hvor læring ses som processer, der opstår og udvikles mellem mennesker.
Metoden understøtter elevens udvikling af selvstændighed, fordi eleven får en ansvarsfølelse for selve videreformidlingen af den tilegnede viden.
Forløbet understøtter elevernes evne til at tilegne sig viden, lytte til de andre elever, argumentere og indgå i en demokratisk samtale.
Når eleven videreformidler et selvvalgt digitalt tema, udvikler de deres kommunikationsfærdigheder - både i forberedelsen og gennemførslen af deres mini-oplæg.